Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak akva, esnek ve ötümlü bir binada olmalı, esaslı bir aromaya ve tertipli yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf aydınlık katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro yürekerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer harbi bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tatlılık maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve yürekime hazır saklamak yürekindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde yürekilen bir puro mefkûre nem değerlerinde yürekiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet yarar ve yürekilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken başka bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir paha olduğunu ve katiyen yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve yürekimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, yürekimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en yavuz paha bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey ortalama 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu düzenek sıcaklıktan müstakil olmadığı yürekin mukannen bir bugün içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca lüks suhunet değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri yağdırmak yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile baş başa tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek yürekin en yavuz alternatif olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.